Fondrobotar: Enklaste sättet att investera 2021

Vad är en fondrobot? Är det bra att använda en fondrobot?

En fondrobot är ingen magisk robot som kommer göra egna investeringsval åt dig själv. Den kommer investera i billiga fonder utifrån dina val. 

Fondrobotar blir bättre och bättre hela tiden. För dig som vill spara i fonder utan att välja fonder själv är fondrobotar perfekt. Att välja ut bra/rätt fonder i förhållande till att använda en fondrobot är en fondrobot ofta vinnaren enligt oss.

Det enklaste sättet att investera 2021 är med en fondrobot. Oliver har i nuläget 70% av sina investerade pengar hos Lysas fondrobot som vi tycker är BÄST.

Fortsätt läsa för att få reda på hur en fondrobot funkar + vem en fondrobot är för!

Artikeln innehåller samarbetslänkar till fondroboten Lysa som jag själv investerar majoriteten av mina pengar via.

Sammanfattning

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är ingen magisk robot som kommer ta beslut på egen hand utan den investerar dina pengar i utvalda fonder enligt dina val.

Fondrobotar är steget efter att välja ut dina fonder på egen hand. Vi (Viktor och Oliver) uppmuntrar ofta till att investera i passivt förvaltade fonder (Indexfonder) som har väldigt låga avgifter. Därför att avgiften spelar ENORMT stor roll för avkastningen. 

Aktivt förvaltade fonder är motsatsen där förvaltare väljer ut vilka värdepapper (aktier oftast) som fonden ska investera i och har i snitt en avgift på 1.4% i Sverige.

Passivt förvaltade fonder (Indexfonder) som fondrobotar investerar i har låga avgifter utan aktiva val. Indexfonder köper aktier eller andra värdepapper utifrån ett index.

Vem är fondrobotar för?

För dig som vill investera på det enkelt och bevisat framgångsrikt sätt. För dig som känner att du inte kommer kunna hitta bra aktier/fonder på egen hand (vilket väldigt få kan)

Vem är fondrobotar inte för?

För dig som vill styra dina investeringar på egen hand. 

För dig som tror att du kan hitta bra aktier/ fonder och slå index (vilket ännu en gång, väldigt få gör).

Fördelar med en fondrobot

Genom att jämföra dig själv med en fondrobot får du resultat på om det är lönt att försöka investera på egen hand i aktier eller fonder. Får du bättre avkastning via fondroboten är det inte lönt att försöka välja aktier och fonder själv.

Den automatiska allokeringen är en annan fördel som är väldigt användbar. När du köper aktier och fonder väljer du att investera dina pengar på ett visst sätt. Du kanske har 30% i svenska aktier och 70% i utländska. Övertid kommer kanske dina svenska aktier öka mer i värde än utländska vilket gör att dina svenska innehav utgör 35% av din portfölj och utländska 65%. 

Då har din allokering (fördelning) förändrats vilket kan få stor påverkan på sikt. Att behålla din fördelning genom att sälja av innehav som går upp och omfördela till andra innehav är viktigt för att behålla samma risk i portföljen. Självklart ska du låta dina vinnare löpa till viss del men att ha koll på allokeringen är väldigt viktigt. Med hjälp av en fondrobot sköts allokeringen regelbundet vilket är en stor fördel.

Låga avgifter, som nämnt ovan är avgiften bland det viktigaste för ditt sparande. Överlag har fondrobotar låga avgifter.

Nackdelar med en fondrobot

Valfriheten är begränsad därför att fondroboten sköter det mesta åt dig. Enkelheten kan vara en nackdel om du gillar att vara aktiv och påverka dina investeringar mer. 

Begränsade tillgångsslag, är en nackdel därför att många fondrobotar endast investerar i aktier och räntepapper. I en komplett diversifierad portfölj önskar många råvaror som guld. Fondroboten Opti har dock råvaror. Samtidigt är majoriteten av investerarnas portföljer mindre diversifierade än alla fondrobotar vi tar upp.

Fondroboten tar såklart en avgift för att hjälpa dig investera dina pengar. Om du sätter ihop din egen portfölj med olika indexfonder i förhållande till fondroboten Lysa med lägst avgift för en global portfölj är skillnaden i avgift 0,1%. Den automatiska allokeringen väger i vår mening upp kostnadskillnaden. Det är värt att betala lite extra för fördelarna med en fondrobot.

Börja investera med en fondrobot

När du börjar investera med en fondrobot kommer du få besvara några frågor för skapa ett investeringsförslag. Baserat på vad du svarar kommer du få ett förslag på en portfölj eller fördelning mellan aktier och räntepapper. 

Frågorna handlar om: 

-Din erfarenhet av att investera

-Hur du ser på risk med sparande

-Vad ditt mål är med att investera

-Sparhorisont

Fondrobotens förslag är bra men du kan enkelt ändra fördelningen och risken med ditt sparande manuellt. Desto mer aktier du äger desto högre risk och längre sparhorisont bör du ha. Med aktier menar vi aktie(fonder) alltså fonder som investerar i aktier. Om du har 100% aktier borde din sparhorisont var minst 10 år och helst längre.

Efter att du har besvarat frågorna och valt portfölj kan du välja hur mycket du vill investera och sen är du igång! Vi föreslår att investera månadsvis genom ett automatiskt månadssparande. Då investerar du oavsett hur det ser ut på börsen vilket ger fina resultat på lång sikt.

Bästa fondroboten: Snabb analys

Majoriteten av dessa kloka tankar om vilken fondrobot som är bäst är inhämtat från poddar, bloggar och youtubeklipp. Rikatillsammans gör varje år en djup genomgång av bästa fondrobotarna.

Nedanför är en video från 2020 där Oliver pratar om de tre mest populära fondroboterna i sociala medier: Lysa, Opti och Fundler. Delar av informationen är utdaterad men rangordningen är densamma och majoriteten av information i videon stämmer.

Lysa logo
Opti logo

Sammanfattning

Avgift är en av de viktigaste sakerna för ditt sparande. De finns olika portföljer och fördelningar som ger aningen olika avgifter. Om vi tittar på respektive fondrobots portfölj som investerar mestadels i aktier globalt är Lysa fondroboten med lägst avgift. Optis motsvarande portfölj har 0,80% i avgift och Fundler 0,49%.

Användarvänlighet är väldigt viktigt därför att det ska vara enkelt att investera. Både Fundler och Opti har en app vilket Lysa saknar. Personligen upplevs Lysa lite gubbigt när det kommer till att inte ha en app. Samtidigt kan du enkelt spara Lysas hemsida på hemskärmen som en app på mobilen.

Lysa och Optis portföljer är ganska snarlika fast Opti har valutsäkrade fonder samt råvaror. Den stora skillnaden är avgiften där Lysa har hälften så hög avgift som Opti. Om du verkligen vill ha en app hade jag använt Opti annars är Lysa vårt val.

Fundlers Smart Index Potential motsvarar Lysa och Optis mest offensiva portföljer investerar en stor del tillväxt- och teknikföretag. Fundler har portföljer som investerar enligt Index och avancerade portföljer med större del aktiv förvaltning. Enligt forskning tenderar till exempel småbolag att överprestera större bolag på sikt men deras resonemang håller inte riktigt i vår mening. Det är en komplex diskussion och du kan läsa mer här om du vill fördjupa dig: 

Fundlers syn på aktiva urval av olika index

Diskussion om Fundlers portfölj Global framtid Potential. ”Kommer IT, småbolagsindex, ny energi, hälsa och sjukvård överprestera i framtiden” (den här tråden gäller främst Fundlers avancerade portfölj inte den som diskuteras i artikeln men är ändå relevant för Fundlers tänk vid investeringar).

Hur gör vi?

Oliver investerar varje månad via Lysa och därför är det också fondroboten som vi tycker är bäst. Portfölj + avgiftsmässigt är det vår favorit. I nuläget är ungefär 70% av Olivers investerade kapital hos Lysa.

Viktor gillar att vara aktivare i sina investeringsval och har därför alla sina investeringar hos Avanza. Viktor är en person som fondrobotar inte passar speciellt bra för helt enkelt. Däremot gillar Viktor enkelheten med fondrobotar och tycker det är super om du som Oliver inte vill vara aktiv. 

Lysa logo
Opti logo

Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Dina investeringar kan både minska och öka i värde.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation