Vad är Börspsykologi?
Börspsykologi är ett nytt ämne som på sistone har blivit ett av mina fokus när jag investerar på börsen. Våra reptilhjärnor är byggda för att överleva på savannen vilket är långt ifrån att ta rationella beslut på börsen.
Därför är det viktigt att förstå hur våra stenåldershjärnor fungerar för att bli en vinnare på börsen och livet i stort. I den här artikeln kommer du får veta hur du kan använda börspsykologi för att bli en vinnare på börsen!
Den här artikeln passar dig som har investerat i några år och vill utvecklas för att bli en bättre investerare. Är du helt ny på börsen, kul att du har börjat! Innan du läser om börspsykologi som nybörjare föreslår jag att du tittar på några av nybörjarguiderna på hemsidan.
Sammanfattning
Börspsykologi av Cristofer Andersson
Mitt första möte med området var boken Börspsykologi skriven av Cristofer Andersson. Boken öppnade mina ögon för ett intressant ämne som redan hjälp mig mycket. Vill du lyckas på börsen vågar jag påstå att börspsykologi borde vara en av dina högsta prioriteringar. I den här artikeln kommer jag dela med mig av vad jag tog med från boken och hur det redan hjälpt mig på börsen och i livet.
Vad kan jag göra?
Det allra första steget mot att få en bättre förståelse för hur stenåldershjärnan fungerar är att bli medveten. I dagens samhälle är det hur enkelt som helst att följa strömmen och tanklöst scrolla genom sociala medier utan att aktivt tänka och reflektera. Våra biologiska drifter styr oss till att ofta ta ganska orationella (ej genomtänkta) beslut. Att vara medveten om hur vår hjärna är uppbyggd och försöka utnyttja det till sin fördel är en bra utgångspunkt för att ta sig an börspsykologi. Här kommer några begrepp!
System 1
Vårt sätt att ta beslut på kan delas upp i två olika system där det första är systemet 1 som används till till majoriteten av våra beslut. System 1 kräver väldigt lite energi att använda och är vår impulsiva beslut mekanism som gör allting för att vi ska undvika smärta eller skada på något sätt. System 1 har varit enormt viktig historiskt för att snabbt kunna undvika hot på savannen.
Dessutom är det viktigt att spara på tankekraft för stenåldershjärnan därför att man aldrig vet när man får näring igen. Nuförtiden har vi i västvärlden den stora lyxen att inte ha problem med att bli mät om dagarna men vår biologiska instinkt att vara lat gällande att tänka finns kvar.
System 2
Det andra systemet är i stort sett raka motsatsen till system 1. System 2 kräver mer energi att använda och tar längre tid att aktivera. Det här systemet hjälper oss att ta rationella och logiska beslut.. System 1 och 2 upptäcktes av professor Daniel Kahneman och hans studier.
Vill du lära dig mer om det kan du läsa hans prisbelönta bok Tänka, snabbt och långsamt. Medvetenheten kring systemens existens leder förhoppningsvis till att du tar det lugnt i stressade situationer och ger system 2 några sekunder att tänka.
Skadlig aktivitet
Enligt författaren till Börspsykologi är det allra skadligaste på börsen onödig aktivitet. På stenåldern var vi tvungna att ta extremt snabba beslut för att exempelvis undvika att bli uppäten av en tiger. Nuförtiden utsetts människor inte för speciellt många livshotande situationer men trots det triggar den biologiska instinkten till onödig aktivitet.
Författaren tar som exempel hur fotbollsmålvakter oftast döms utifrån sin aktivitet på straffar. Statistiskt är det bästa målvakten kan göra att stå kvar i mitten av målet men hur hade det sett ut i en VM-final? Att ta det rationella beslutet att stå kvar i mål och inte agera gör väldigt ont i reptilhjärnan. Därför kastar sig målvakten oftast trots statistiken.
Samma sak gör många på börsen till följd av alla info som kastas mot en. Det finns en biologisk drivkraft att köpa eller sälja baserat på vad experterna säger på nyheterna. Dock påpekar studier och världens bästa investerare hur viktigt det är att kunna sitta still och inte agera. Tålamod och att inte agera impulsivt baserat på all ny fakta som kastas mot en är superviktigt för att lyckas på börsen.
Kognitiv dissonans
När två tankar som motsätter varandra skapas uppstår en dissonans (obehag). Till exempel ser du dig själv som en aktiv person samtidigt som du inte tränat på flera veckor. Att du inte tränat på flera skadar din självbild och därför kommer du på en ursäkt till att du inte tränat. Ursäkten får dig att må bättre och minskar dissonansen (obehaget). Det här kallas för att rättfärdiga beslut genom att minska den kognitiva dissonansen med hjälp av ursäkter eller liknande.
Kognitiv dissonans är extremt vanligt på börsen märker jag utifrån egna erfarenhet. Till exempel om du köper en aktie som du hört jättepositiva saker lom men efter ditt köp rasar den i värde. Du blir antagligen upprörd och besviken över aktiens utveckling. Nu ställs två jobbiga tankar mot varandra därför att å ena sidan ser du dig själv som en bra investerare och å andra sidan har en aktie som du köpt sjunkit i värde.
Förmodligen kommer du skylla på att “marknaden förstår inte värdet i aktien” och att du inte gjort något fel i din analys. Det här minskar dissonansen (obehaget) genom att du rättfärdigar ditt beslut. Om du erkänner att du gjorde en dålig analys av aktien vilket kan hända ibland påverkar det din bild av dig själv som en duktig investerare.
Vem som helst kan göra fel på börsen men att erkänna misstag gör vi helst inte. Samma sak gäller träning, det känns bättre att skylla på något annat än att du varit för lat för att träna. Att våga vara ärlig mot sig själv hjälper väldigt mycket på sikt.
Skotomisation-filter
Vi människor har en tendens att se det som vi vill se. Om du exempelvis tror på ufon kommer du antagligen se ett ufo när du tittar upp i himlen medan någon annan som inte tror på ufon endast ser moln. Det här leder till att vi oftast endast ser positiva saker om våra investeringar vilket kan skapa en vinklad bild av verkligheten. Hjärnan bygger upp information utifrån vad som passar vår världsbild och det kan vara väldigt farligt. Det är viktigt att försöka se bortom sitt filter och lyssna på vad andra tänker.
Hur presenteras saker?
Har du tänkt på hur saker presenteras för dig? Exempelvis att 28 % att de aktivt förvaltade fonderna i Sverige slå sitt jämförelseindex på tio års sikt. Många som förespråkar aktivt förvaltade fonder nämner den här siffran men vad händer om vi vänder på det. Om det är 28 % av fondera som lyckas är det alltså 72 % av fonderna du kan välja som inte gör det. Uppfattningen av påståendet blir helt annorlunda, eller hur? Sådana här påståenden kan du få presenterat för dig och för att din hjärna inte ska luras är det viktigt att vända på steken och se den andra sidan.
Konfirmationsbias
Det här är en av de farligaste sakerna att göra på börsen men också livet i allmänhet. Konfirmationsbias är den psykologiska termen för att endast bekräfta ens åsikt. Oavsett om det läggs fram för- och nackdelar mot din åsikt kommer du förmodligen endast lyssna på dem positiva sakerna.
För att motverka det här är det jättebra att antingen spela din egna Djävulens advokat eller ännu bättre har en kompis. Det här går ut på att motsätta alla dina tankar och resonemang för att se den andra sidan av myntet. Genom att en kompis ifrågasätter din aktieanalys kommer en ny synvinkel in och analysens för- och nackdelar lyfts.
Sammanfattning av Börspsykologi
Det som tagits upp i artikeln är några av sakerna som Cristofer Andersson tar upp i sin bok Börspsykologi. Om du har investerat ett tag borde du läsa Börspsykologi för att bli en bättre investerare. Personligen har boken hjälp mig enormt och öppnat mina ögon för psykologin kring pengar.
För min del var många psykologibegrepp i boken helt nya vilket gjorde att det ibland var utmanande läsning. I boken antas att du har en del erfarenhet från börsen kring grundläggande begrepp. Har du lite erfarenhet av att investera rekommenderar jag dig starkt att läsa boken.
Att förstå hur vår stenåldershjärna fungerar kommer förmodligen ta dig i rätt riktning mot att bli en vinnare på börsen och i livet.
Jag rekommenderar verkligen att du tar en titt på boken om du vill bli en bättre investerare. Vill du läsa mer om boken och köpa den kan du trycka här. Christoffer Andersson släppte även en ny bok som heter Mer Börspsykologi i mars 2022! Här är mina recension av Mer Börspsykologi!