Thumbnail Mentala modeller recension

Recension av Mentala modeller

Utmanande och ögonöppnade i vanlig ordning av Cristofer Andersson. Tidigare har jag recenserat hans böcker:

Börspsykologi

Mer börspsykologi

samt Livet, börsen och allting skriven med Erik Sprinchorn

I Mentala modeller presenterar Cristofer 10 stycken modeller som kan utveckla dig som investerare och främst människa vill jag hävda. Därtill berättar Cristofer om sin personliga utmaning med psykisk ohälsa kopplat till modellerna.

En pyramid av kunskap

Giza pyramiden, den största pyramiden i världen.

När jag läst Mentala modeller kände jag att författaren på ett fint sätt byggt en pyramid av kunskap . Den stabila grunden har lagts med Börspsykologi och Mer börspsykologi som nu byggs på med ett nytt lager i form av Mentala modeller för att bli en bättre investerare.

(Livet, börsen och allting handlar om liknande ämnen men här väljer jag att se Cristofers tre egenskrivna böcker som en pyramid).

Likt hur en pyramid byggs rekommenderar jag dig att börja med grunden i form av Börspsykologi och Mer börspsykologi innan du tar dig an Mentala Modeller. 

Utvecklas i livet och på börsen:

.. livet och investeringar går ihop. Det vi gör i det vardagliga livet påverkar vår finansiella situation och det vi gör med våra pengar påverkar vår vardag. Livet och pengar, eller mer korrekt - kapital i alla dess former, är tätt sammankopplade. De går in i varandra och agerar i symbios.

Varför mentala modeller?

En konstruktion i sinnet som formar tankeprocesser, beteenden och svar på situationer. För snickaren med en hammare ser allt ut som ett spik. Mentala modeller är verktygen i din verktygslåda som gör att du kan använda rätt verktyg för situationen.

Det är ganska dumt att använda en hammare ifall du vill dela en bräda. Anpassa dina verktyg utefter situation!

Study the science of art. Study the art of science. Develop your sense - especially learn how to see. Realize that everything connects to everything else. -Leonardo Da Vinci

Hur människan fungerar

Jag finner det otroligt fascinerande hur människan fungerar psykologiskt. Passande citat om hur vi människor fungerar:

We aren’t cool calculators of self-interest who sometimes go crazy; we’re crazies who are, under special circumstances, sometimes rational

Påminn dig själv ibland att människan inte är en rationell varelse för att inse att det du och andra gör inte är så konstigt trots allt (vi gör så gott vi kan).

Tre stycken mentala modeller:

Nedan följer en kort förklaring och personlig tolkning av tre mentala modeller som förklaras i boken:

Hävstångsmodellen

Hävstång Wikipedia

Ge mig en hävstång tillräckligt lång och en fast punkt att placera den på, så ska jag lyfta världen.

Hävstång kan komma i många olika former. Kopplat till börsen är hävstångsprodukter och belåning ofta det första som kommer till en. 

Hävstång på börsen är att kunna belåna din portfölj för att tjäna mer när aktier/fonder går upp i värde (notera att omvänd effekt sker på nedsidan). 

Det kan också vara övertag i mellanmänskliga förhandlingar:

– Har jag ett informationsövertag, eller något annat sorts övertag relativt min motpart?
– Ska jag använda det och i sådana fall när och hur?
– Hur kan jag behålla och bevara mitt övertag?

Ovan är Cristofers tre punkter för förhandlingar att betänka. När jag läser dessa tre punkter tänker jag på: 

With great power comes great responsibility

Utnyttja inte ett övertag endast för att det existera. Välj dina tillfällen!

En annan form av hävstång är att utnyttja 80/20-regeln (Paretoprincipen) som visat sig stämma vid vitt skilda områden. 

Principen säger att 20% av arbetet tenderar att stå för 80% av resultatet eller att 20% av kunderna tenderar att stå för 80% av vinsten. 

Gör du det viktigaste bra tenderar du att få ett väldigt bra resultat utan att lägga ner massivs med ansträngning.

Tvärtommodellen

It is remarkable how much long-term advantage people like us have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent.

Inverse, always inverse! Vänd på myntet och se till att du har koll på nedsidan. Ge dig själv chansen att fortsätta spela spelet genom att dina misstag inte blir så stora att du förlorar spelet (ruinerad). 

Cristofer förklarar det kortfattat såhär: 

... var en realistisk optimist som fokuserar och investerar långsiktigt, men som inte tar några naiva steg på livets väg.

Cristofers frågor för att tänka på uppsidan och nedsidan med investeringar: 

Tvärtommodellen

Feynmanmodellen

Richard Feynman, nobelpristagare i fysik och briljant föreläsare.

Feynman hade en otrolig förmåga att bryta ner komplexa fenomen till saker som en tolvåring kunde förstå. 

Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius - and a lot of courage - to move in the opposite direction.

Utifrån lärosätt har Feynmanmodellen definierats som: 

  • Välj ett koncept du vill lära dig mer om.
  • Förklara det för en tolvåring.
  • Reflektera, förfina och förenkla.
  • Organisera och granska.

Det här är användbart ifall du vill lära ut något (bästa sättet att lära sig själv är att lära andra). Därtill ifall du vill motivera ett aktiecase eller annan investering för dig själv, vän eller forum.

Vem är boken för?

Boken är för dig som inser värdet i att bredda din verktygslåda för att kunna hantera alla möjliga problem du möter i livet och på börsen. 

Allting är inte spik i livet, därav bör du ha mer än en hammare i din verktygslåda. Det vill säga addera mentala modeller.

Börja som sagt med Börspsykologi och Mer börspsykologi är min rekommendation för att bygga en grund innan du tar dig an Mentala modeller.

Reflektioner

I min första och andra bok, Börspsykologi- så blir du en bättre investerare (Andersson, 2020) samt Mer börspsykologi - mentala verktyg för att överlista marknaden (Andersson, 2021), valde jag att sätta dit ett “börs” framför “psykologi”. Att inse att de mentala fallgroppar vi utsätts för på börsen är desamma vi utsätts för i det vardagliga livet är viktigt. Och samma gäller de mentala modeller jag presenterat i den här boken.

Det här är någonting jag personligen funderat över sedan Börspsykologi kom på tapeten. Jag tror att Cristofers böcker har hjälpt mig mer som en människa än investerare även om båda hänger ihop. 

Till Cristofer:

Denna bok, precis som de tidigare, är en del i min process att inte bara bli en bättre investerare, utan även bli en mentalt starkare Cristofer.

Det du gått igenom med psykisk ohälsa och att du öppet delar med dig om det i den här boken visar en enorm styrka. Uttrycket ovan fann jag väldigt fint. All lycka, styrka och kärlek till dig Cristofer. Tack för böckerna du skrivit (och kommer skriva?)

//Oliver

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation