Att bygga en aktieportfölj som kan slå index
Målet för majoriteten av investerare på börsen är att slå index. Det vill säga, få en högre avkastning än vad marknaden ger som helhet. Ett väldigt lockande mål som är väldigt svår att lyckas med konsekvent. Som allting i livet oavsett om det är sport, skola eller börsen måste man göra saker annorlunda än majoriteten för att få bättre resultat.
I den här artikeln går vi igenom hur Magnus Anderssons 15 råd för att ta ditt investerande till nästa nivå i boken Investera med rätt fokus. En bok som vill ge dig verktygen för att kunna slå index konsekvent.
- Tar upp många viktiga psykologiska bitar för en investerare
- Presenterar en bra approach till att försöka slå index
- Innehåller många bra citat
Betyg:
Att (försöka) slå börsen är inte för alla!
Till att börja med är det krävande att ha aktier som intresse om man vill uppnå extraordinära resultat. Boken riktar sig till dig som har investerat i några år och är villig att lägga ner arbetet för att bli en bättre investerare. Magnus beskriver det såhär:
"Samtidigt är det viktigt att tänka på att investeringar i enskilda aktier inte passar alla. Att spara och lägga pengarna i breda Sverige- eller småbolagsfonder är något de allra flesta kan (och bör) göra, men "stockpicking" kräver både ett betydande arbete och att man så att säga är lämpad för det. "
Investera med rätt fokus, sida 14
Förutsatt att du känner dig redo att lägga ner arbetet på stockpicking (att välja ut enskilda aktier) samt den psykologiska biten som Magnus betonar vikten av, kör vi igång!
Bokens 15 råd
På bilden ovan ser du bokens 15 råd för att ta ditt investerande till nästa nivå. Uppdelning är gjord i tre delar:
- Hur kan jag förändra mig?
- Hur du slår marknaden
- Vilka bolag bör du äga?
Nu tänkte jag sammanfatta vad jag tog med mig från varje del av boken och som förhoppningsvis hjälper dig att bli en bättre investerare.
1. Hur kan jag förändra mig?
Det här en del av att vara investerare som fått större utrymme under de senaste åren. Börspsykologi har det börjat kallas oftare vilket syftar på hur dina tankar och känslor påverkar dig som investerare. En extremt viktig del i ett lyckat investerande helt klart.
Några guldklimpar ur den här delen är att förstå ditt syfte till varför du investerar för att utifrån det kunna bygga upp en strategi som passar dig. Start with Why (börja med varför) som en känd bok heter stämmer för väldigt mycket i livet!
Därtill är det viktigt att sluta oro dig och lyssna på pessimister. 2022 har inletts skakigt på börsen och det finns orosmoln över börsen men det finns alltid sådana. Fokusera på vad du kan påverka och ignorera pessimister som skriver skräckartiklar. Förhoppningsvis förmedlar dessa två citat från boken budskapet:
"When I look on all the worries, I remember the story of the old man who said on his deathbead that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened."
Winston Churchill, sida 33 i boken
Citatet ovan känner jag personligen igen mig själv mycket i. Majoriteten av alla negativa tankar och potentiella utfall som man föreställer sig inträffar oftast inte. Det här gäller för livet i stort samt börsen.
"Pessimists sound smart. Optimists make money."
Nat Friedman, sida 64
Att ha en pessimistisk (negativ) inställning låter verkligen intellektuellt smart om man tänker på det men domedagstankar är ingenting man tjänar pengar på. Med det sagt finns det olika typer av optimister. Att vara naivt optimistisk straffar sig medan realistiskt optimism skapar en hälsosam syn på börsen.
Avslutningsvis för del 1 kan vikten av lära sig från misstag inte understrykas nog. Vill du utvecklas som investerare måste du erkänna dina misstag och se vad du kan förbättra till nästa gång. Mycket på börsen kan du dock inte styra som krig, pandemier osv men din reaktion inför oväntade event äger du helt och hållet. Naturligtvis avslutas stycket med ett citat:
"Most of Berskhire's success grew from stupidity and failure that we learned from. I hope that makes you feel better about your own life."
Charlie Munger, legendarisk investerare (sida 74)
2. Hur du slår marknaden
I den andra delen av boken presenteras råd som är bra att tänka på oavsett vilken typ av aktiestrategi som man väljer att fokusera på.
Koncenterad portfölj- vill du få högre avkastning än majoriteten bör du frångå rådet att sprida risken i 10-15 aktier från olika branscher. Istället bör du fokusera på dina bästa case (aktier) inom områden som du har stort intresse för alternativt expertis. Det allra bästa är om dina intresse överlappar spetskompetens.
Färre antal aktier ökar volatiliteten (svängningarna) och utfallsrummet för din avkastning. Går det dåligt för en aktie påverkar det din portföj i större utsträckning än en mer diversiferad portfölj. Händer det motsatta alltså att en aktie ökar markant i värde får det en större effekt i koncentrerad än diversifierad portfölj. Det har sina för- och nackdelar men för att överprestera index måste du oftast satsa på dina bästa idéer.
"Du måste våga fokusera på de bolag som du tror mest på utan att för den skull ta på dig för stora risker."
Sida 81
”Cut your losses and ride your winners” låter förmodligen väldigt rimligt men det är desto svårare att följa. Översatt till svenska innebär det att du gör dig av med dina förlorare och behåller vinnarna. Den psykologiska biten gör dock det här svårt eftersom människor hatar att förlora pengar mer än att tjäna pengar, någonting som forskning tydligt visar.
Om du vill bli en framgångsrik investerare är det en viktig ingrediens att du klarar av att erkänna dig ”besegrad” och sälja med en förlust istället för att sälja vinnarna och hoppas på att förlorarna ska komma igen.
"It's not whether you're right or wrong that's important, but how much money you make when you're right and how much money you lose when you're wrong."
George Soros, sida 143
Där finns många fler guldklimpar i den andra delen av boken men som avslutning tar jag upp vikten av att ha koll på nedsidan. Det här bör inte blandas ihop med pessimism utan ses som ett hälsosamt perspektiv till det du inte vet.
Att ta höjd för det oväntade ger dig som investerare möjlighet att överleva det mest oväntade för att på sikt kunna ta del den lukrativa investering som du tror att dina placeringar är. I det här avseendet är överleva att du inte går bankrutt eller som det kallas på engelska ”blow up”. Ge dig själv möjligheten att ta del av avkastningen genom att ta höjd för det oväntade.
Del 3: Vilka bolag bör du äga?
Det här en högst subjektiv del av boken utifrån hur Magnus har investerat framgångsrikt. Jag delar dock hans tankar i mångt och mycket om vad som förmodligen är framtiden börsvinnare. Fokuset ligger på digitala affärsmodeller där kostnaden för nya kunder är extremt låga.
Tillväxt prioriteras framför värdeaktier vilket varit en trend under börsens tio senaste år. Dock har värde historiskt varit fördelaktigare avkastningsmässigt ur ett längre perspektiv.
Återkommande intäkter lyfts fram tack vare förutsägbarheten av kassaflöde som skapas. SaaS-bolag (”Software as a Service”) har växt fram som ett vinnande koncept där exempel är bokföringstjänsten Fortnox och Microsofts Office paket.
Starka varumärken bör inte underskattas därför att det skapar enorm ”pricing power” där kundernas köpvilja i princip är oförändrad trots prisökningar. Stark lojalitet är en stabil grund för en långsiktigt framgångsrik affärsidé.
"Författaren Pat Dorsey gjorde i sin The little book that build wealth iakttagelsen att hos den välkända amerikanska juvelerarkedjan Tiffany's kostade en ring i platina med en visst slags diamant fem tusen dollar mer än vad en likadan ring kostade hos den relativt nystartade konkurrenten "Blue Nile". Det enda som skilde de två produkterna åt var att den ena levererades i Tiffany's ikoniska blå ask."
Utdrag från sida 234
Utdraget från sida 234 visar vilken ”pricing power” ett starkt varumärke skapar. Varumärket kan ses som en vallgrav (moat på engelska) som är ett vanligt uttryck bland investerare. Att hitta aktier med konkurrenskraftiga fördelar tycker författaren är lysande sätt att hitta bra aktier.
n
Vill du veta mer om varje typ av vallgrav rekommenderar jag dig att läsa boken.
Betyg
- Tar upp många viktiga psykologiska bitar för en investerare
- Presenterar en bra approach till att försöka slå index
- Innehåller många bra citat
Betyg:
Överlag en trevlig bok som presenterar 15 råd på ett enkelt sätt tillsammans med fina citat som förstärker budskapet. Vill du lära dig mer om att slå index och gärna läser på svenska är boken värd en läsning.
Personligen investerar jag inte likt Magnus strategi men om du är intresserad av att försöka slå index med aktier är strategin i boken värd att läsa på om!