Dagens avsnitt är del 2 i nybörjarguiden på börsen: investera enkelt och framgångsrikt. Dagens avsnitt fokuserar på att följa planen du satt upp på börsen vilket ofta kräver mycket mer jobb än att sätta igång med en plan.
Avsnitten blir fristående från del 1 på sätt och vis då dessa tips kan applicera oavsett vilken strategi du har på börsen Jag rekommenderar dig som är ny till att investera att börja med del 1 som du kan komma till HÄR.
Det blir diskussion om världens åttonde underverk = Ränta-på-ränta vilket är en viktig komponent för att förstå kraften i att investera på sikt.
Hur börsen är en berg- och dalbana Att lära sig av sina misstag på börsen. Samt din största fiende på börsen… Du själv!
Plus en liten bonus om varför standardavtalet för Premiepension är sjukt bra ! Utöver tävlingen som jag nämner i slutet…
Nu kör vi!
Innehållsförteckning
Förstå magin på börsen: Ränta-på-ränta
Ränta-på-ränta-effekten är att dina pengar börjar växa exponentiellt. Du får inte endast ränta på dina nya insättningar utan också alla tidigare insättningar.
En av börsens största fördelar är ränta-på-ränta och om du förstår den inser du kraften i att investera långsiktigt vilket kommer hjälpa dig att hålla dig till planen!
Vad är Ränta-på-Ränta?
Ränta-på-ränta får du inte på ett sparkonto med ränta. Det är skillnad på att få ränta på sina pengar och att få ränta-på-ränta. För att få ränta-på-ränta är det enklast att använda dig av börsen.
En sak som kan vara svårt att förstå med ränta-på-ränta är att dina pengar växer ovanpå dina pengar. Tänk exempelvis att du investerar 1000 kr och får 10% årlig avkastning .
År ett kommer dina pengar ha växt till 1100 kr (1000 x 1,1= 1100). Nästkommande år växer pengarna till 1210 kr (1100 x 1,1=1210). Här är det väldigt enkelt att göra tankefelet att år två kommer dina pengar bli 1200 istället för 1210 kr.
Anledningen till det är svårigheten i att förstå ränta-på-ränta! Din avkastning läggs på tidigare avkastning.
Exponentiell tillväxt på mattelektionerna
I skolan har du förmodligen läst om exponentiell tillväxt vilket oftast är ett tal upphöjt med X. Utan att blanda in för mycket matte kan det hjälpa dig att komma ihåg exponentiell tillväxt från matten i skolan. Exempelvis: 10 000 * 1,04^X (upphöjt med X)
Det finns linjär tillväxt som är en rak linje där ökningen är samma hela tiden. Sedan finns det exponentiell tillväxt vilket var fallet i räkneexemplet ovan, för varje ytterligare år som vi investerade ökade avkastning i kronor. Ränta-på-ränta är exponentiell tillväxt! Kurvan lutar brantare uppåt med tiden.
I bilden nedanför är ytterligare ett exempel som förklarar ränta-på-ränta. Först har du startbeloppet utan ränta i mörkblå färg. Därefter är startbeloppet + ränta som ackumeleras (ej ränta-på-ränta) i färgen röd. Sist i ljusblått är startbeloppet med ränta-på-ränta effekten som är målet att uppnå.
Med hjälp av den bilden ovan bör du se att linjär tillväxt är den röda biten, startbeloppet + ränta som ackumeleras (ej ränta-på-ränta). Och att den ljusblå biten är exponentiell tillväxt därför att lutningen ökar desto fler år som vi investerar.
Varför är det viktigt att förstå ränta-på-ränta?
Anledningen till att jag berätta om det här är för att på sätt och vis är det magiskt 🔮 Desto längre tid du investerar på börsen, desto snabbare snurrar din snöboll (investerade pengar). Kurvan blir allt brantare och brantare, ränta-på-ränta ger allt större och större effekt.
Därför måste du ta med dig att det är jätteviktigt att låta dina pengar jobba på! Låt snöbollen rulla!
Ett extremt exempel på någon som låtit sin snöboll växa över väldigt länge är en av världens kändaste investerare Warren Buffett. 81,5 miljarder av hans 84,5 miljarder kom efter hans 65 års dag, idag är han 92 år gammal.
Helt absurda siffror! I boken som exemplet kommer ifrån skriver författaren:
His skill is investing, but his secret is time
Så är det verkligen, tiden är en otroligt behjälplig på börsen.
Med det sagt hade jag inte velat leva som Warren Buffett! Jag har sett några dokumentärer om hans liv och det är inget för mig. Fast det är ändå ett tydligt exempel för att visa vikten av att låta dina pengar jobba på! Du kan inspireras av personer utan att vilja bli exakt som dem.
“It’s about earning pretty good returns that you can stick with and which can be repeated for the longest period of time. That’s when compounding runs wild”
-The Psychology of Money, Morgan Housel
Det handlar om att göra tiden till din vän. Som citatet ovan från en väldigt bra bok Psychology of money:
Det handlar om att få en hyfsat bra avkastning som du kan uppnå och upprepas över lång tid. Då går ränta-på-ränta crazy!
Konsumera VS investera
Målet med att investera är att i framtiden förhoppningsvis kunna konsumera mer. Det är inte coolt att dö med en massa pengar, pengar är ett verktyg för att uppnå saker!
Du bör njuta av ditt liv hela tiden genom att belöna dig med saker men att skjuta på belöningen är delvis också viktigt.
Om du vill investera, skjuta på konsumtion se till att det är pengar som du inte behöver på minst 5 år, helst längre sikt. Pengar som du behöver på kort sikt ska inte finnas på börsen.
Börsen är en berg- och dalbana 🚂
För att lyckas på börsen måste du vara medveten om att vissa år kommer suga medan andra år kommer du tro att du är bäst i världen.
Ovanför är ett diagram som visar avkastningen för enskilda börsår på Stockholmsbörsen från 1980-2019
Som du kan se är spannet väldigt stort! Från -39% till +62%. Det är en berg- och dalbana helt enkelt som du måste hänga med på hela tiden för att få en fin avkastning på sikt.
Börsen har en genomsnittlig avkastning på 7-9% årligen
GENOMSNITT, inte varje år! När jag började investera på börsen för några år sedan tänkte jag att det låter jättebra med ett sånt snitt! Katching, bara att sätta in pengarna och så ökar pengarna varje år.
Fast så är det inte i verkligheten. Börsen svänger upp och ner varje år vilket du kanske upplevt under 2022. I år är det lätt att känna sig som en dålig investerare VS 2020-2021 när du kanske hade hybris?
Jag försöker inte döma någon eftersom det är väldigt lätt att ryckas med i hype och hysteri vilket jag pratar mer om i poddavsnitt 2. Mitt mål är endast att poängtera vikten av att hänga med på berg- och dalbanan hela tiden samt att försöka hålla huvudet kallt. Försök tänka såhär:
Bli inte för glad under väldigt positiva börsår📈 På samma sätt bör du inte bli för negativt inställd under nedåtgående börsår 📉
Keep your eyes on the price och var långsiktig!
Fast jag kan väl tajma börsen?
Fast om du kan undvika negativa börsdagar och endast investera under positiva börsdagar?
Vanlig tanke, jag har läst på om det och…. Nej, det är inte värt din tid! Månadsspara bara övertid så blir det jättebra.
Du kan läsa mer om att försöka tajma börsen i artikeln nedanför.
Din största fiende på börsen 💀
Det är… (trumvirvel)
DU SJÄLV!
Den psykologiska biten är otroligt viktig för att lyckas på börsen vilket jag kommer fortsätta tjata om.
Därför kommer här veckans psykologiska fälla som är ett inslag där jag varje vecka berättar om en psykologisk faktor som jag tror kan hjälpa dig att utvecklas som investerare.
Veckans psykologiska fälla: Skadlig aktivitet
Enligt författaren till Börspsykologi är det allra skadligaste på börsen onödig aktivitet. På stenåldern var vi tvungna att ta extremt snabba beslut för att exempelvis undvika att bli uppäten av en tiger. Nuförtiden utsetts människor inte för speciellt många livshotande situationer men trots det triggar den biologiska instinkten till onödig aktivitet.
Författaren tar som exempel hur fotbollsmålvakter oftast döms utifrån sin aktivitet på straffar. Statistiskt är det bästa målvakten kan göra att stå kvar i mitten av målet men hur hade det sett ut i en VM-final? Att ta det rationella beslutet att stå kvar i mål och inte agera gör väldigt ont i reptilhjärnan. Därför kastar sig målvakten oftast trots statistiken.
Samma sak gör många på börsen till följd av alla info som kastas mot en. Det finns en biologisk drivkraft att köpa eller sälja baserat på vad experterna säger på nyheterna. Dock påpekar studier och världens bästa investerare hur viktigt det är att kunna sitta still och inte agera. Tålamod och att inte agera impulsivt baserat på all ny fakta som kastas mot en är superviktigt för att lyckas på börsen.
Jag ger bort 2 stycken upplagor av Börspsykologi på min Instagram just nu till dig som verkligen vill grotta ner dig i den psykologiska delen av att investera!
För att delta behöver du kommentera något du ser fram emot med julen/ nytt år eller bara en positiv sak. Tänkte att vi kan sprida lite glädje tillsammans 🎄🎅
Lär dig av dina och andras misstag
Vi gör alla misstag på livet olika plan konstant. Det som dock skiljer människor åt skulle jag säga är hur man tar sig vidare därifrån.
Att reflektera och utvärdera oavsett hur jobbigt/ pinsamt någonting är kommer ta dig framåt. Våga konfrontera dina börsmisstag för att utvecklas och slippa göra om samma sak igen.
Dessutom kan du lära dig av misstag som begåtts av investerare tidigare. Det är en genväg till framgång!
Varför ska du göra om misstag som någon annan redan gjort?
Framöver kommer jag göra ett avsnitt som enbart handlar om mina och andras misstag på börsen.
Djävulens advokat 👺
Ibland får jag tankar i mitt huvud som låter bra men så fort jag yttrar dem inser jag hur dumma tankarna var. Känner du kanske igen dig?
Att prata om sina tankar oavsett ämne är iallafall en viktig komponent för att utvecklas på börsen och livet.
Att ha en djävulens advokat vilket är en eller flera personer som ifrågasätter dina idéer är jättebra. På det viset får du nya perspektiv på dina tankar. Att ha någon som motsätter sig dina teorier gör att du måste utveckla din tankegång!
Ibland räcker det med att bara säga tankarna högt för att du ska inse ”attans, det här var inte så smart” vilket jag försökte förklara i början av stycket.
Fast vem ska jag prata med?
Kanske har du en kompis, familjemedlem, person på Reddit eller någon annan som du skulle kunna diskutera dina idéer och känslor kopplat till börsen.
Ifall du inte känner att den personen finns i din omvärlden för tillfället kan du alltid skriva till mig på Instagram/ maila ifall du vill diskutera någonting.
Bonus: AP7 Såfa är jättebra för Premiepension
Det här blir kanske lite off-topic men jag slänger in ett kort avsnitt om pensionen. 2,5% av dina pensionsgrundade inkomst avsetts varje år till Premiepensionen (PPM-sparande) som du själv kan styra över.
En förklaring av pensionens delar finns nedan:
Instinktivt låter standardval dåligt men för PPM-sparande är fonden som du får ifall du inte gör något val väldigt bra. Därför kommer här är kort förklaring om AP7 såfa.
AP7 såfa är en global aktieportfölj med låg avgift och en väldigt bra historisk avkastning
Grafen ovan visar att majoriteten av egna portföljer får en lägre avkastning än AP7 såfa. Du får alltså lägre pension i snitt på att byta bort från standardvalet i PPM-sparande.
Om du får råd av banken att byta fonder i PPM-sparande bör du tänka över det noggrant. Jämför avkastningen och avgift. AP7 såfa, standardvalet är svårslaget!
Mitt fondsparande
I del 1 av nybörjarguiden glömde jag nämna hur jag fondsparar på Fondo. Här är mitt fondsparande i nuläget ifall du vill ha inspiration:
74,1% av mina investerade pengar finns hos fondroboten Lysa men jag fondsparar också själv.
Det var allting för idag, jag hoppas att du uppskattar avsnittet. Ha en fin jul och nyår ifall vi inte hörs innan dess! Jag kommer dock fortsätta med veckovis uppladdningar av artikel och podcast. //Oliver